Sunday, February 22, 2009

A DAY WITH "JOE BUSSINK"

For wedding photographers around the world, who dont know Joe Buissink is? He's one of the most well-known wedding photographer and top 10 the best wedding photographer in the world. Thanx God, finally I have a chance to meet him, further more shoot with him. WOWWW!!!
I planned a location shoot with my client, held at Padang Kota Lama, Penang. Since Joe Buissink in Penang during that time, then I called him to come with me. Yes he came. Enjoy the photos below:


Joe Bussink shooted the bride n groom, in front of me





























He's with a glass now?






























OMG, he's not Joe Buissink la...Sekali sudah silap, but he's talented to be Joe Buissink, by his style and his creativity. The difference in only Joe Buissink is very talkative during shooting while this guy is silent. Now I called him Joe Senyap (insted of Joe Buissink/ joe Bising). You can check out Joe Senyap's blog at http://azmeanaziz.wordpress.com (also known as silent photographer blog).






























One of funny thing during the shooting, Joe Senyap and me using telephoto lens, so the bride and groom are far away from us, then a man who passed in front of them surprised.

























So, here are some of the photo on that day. Enjoy it ;)





























Luqmanaziz
7.25pm

Saturday, February 21, 2009

"SATURDAY NIGHT FEVER"

Bachelor party? Clubbing? Hang-out? Race? Movie? No!!! Kerja sukarela, menjadi facilitator dan conduct kelas Sistem Pengurusan Kualiti (QMS) kepada kira-kira 40orang pekerja. Bermula dari 7.30pm - 10.30pm, pada setiap minggu. Petang tadi kelas berjalan lancar, Alhamdulillah, walaupun dikhabarkan group tersebut agak bermasalah dari segi disiplin. Another weekend commitment that I have to full-fil.


While, terselak gambar-gambar Fiza ketika saya mencari-cari bahan untuk kelas seterusnya. Fiza, kawan yang saya kenali ketika bercuti di Pangkor adalah seorang model sambilan di Ipoh. She's so talented and I'm so impressed by her natural pose during my very first trial shot at Pangkor, 3 months ago.


Wednesday, February 18, 2009

What I did last weekend


Yeah, wedding wedding wedding and wedding..what else? Kebetulan ramai kawan-kawan lama datang ke Penang dari merata tempat last weekend. Mini gathering pun berlangsung secara aman. Kebanyakan kawan-kawan ni berjaya dalam bidang masing-masing. Moff & Paklan (sharepartner supplier mesin printing), Biol (pharmasist), Puyu (Owner farmasi), Azidi (Tech Manager syarikat IT), Padey (sama cam azidi), Tok Gawe (Executive CIMB), dan Asan (Project Manager syarikat construction). Aku terasa kerdil plak bila sorang-sorang mula bercerita kerjaya masing-masing.

Bila sampai turn aku, nothing! Tangkap gambar. Gambar dan gambar..Bila setiap seorang mula bertanya macam-macam, aku pun mula seronok bercakap. Daripada teknik kamera, cara untuk deal dengan client, harga dan pakej, dan bermacam-macam lagi. Dan part yang aku suka bila aku membuka sampel album yang aku bawa (basic pakej), setiap dorang mula membelek-belek penuh minat. Mula lah bertanya lagi bermacam soalan, dan yang pasti setiap dorang teruja, tq atas setiap pujian. Jadinya sesi yang paling lama adalah part karier aku, hehe. Diakhiri dengan ayat-ayat "aku pun nak beli kamera la", "kalaulah aku ngan bini aku ada gambar kawen camni" etc...Mini gathering berakhir dengan perlawanan snuker sesama kawan, aktiviti yang sudah lama aku tinggalkan.

WEDDING
Lebih banyak gambar perkahwinan akan diupload secepat mungkin di http://luqmanaziz.fotopages.com.

Photo perkahwinan Lee& Diana, Penang, 14 Feb 09.


Luqmanaziz
12.06pm

Monday, February 16, 2009

What is friend for

Sebagai seorang jurugambar perkahwinan, aku tak terlepas dari permintaan kawan-kawan yang ingin melangsungkan perkahwinan. Tak tergamak rasanya menolak permintaan kawan-kawan ni, dan biasanya aku akan menurut kalau tarikh tersebut masih ada kekosongan. Terima kasih atas sokongan anda, kawan-kawan. Namun, bukan semua yang akan berakhir dengan baik, terima kasih juga, kawan-kawan.

Takkan tak boleh bagi harga kawan-kawan
Ya, boleh. Memang semua kawan-kawan aku bagi very-very special price yang kadang-kadang tak masuk akal. Kadang-kadang aku tak ambil untung pun demi untuk kawan-kawan. But after this, pls stop ur bullshit. Bila ada kawan yang merengek-rengek minta harga terendah tapi nak bermacam-macam permintaan special, ya aku bagi, aku nak tengok dorg happy sebelum dan selepas majlis perkahwinan. Bila dah lepas majlis, mulalah dorg tanya tentang album.

Hari pertama selepas majlis:
"Bila agaknya album nak siap?"
"Cam yg kita deal dulu, 6 minggu"

Minggu kedua:
"Tak siap lagi ke? kawan-kawan ramai yg tanya ni"
"Sabar lah, aku kena sellect yang terbaik"

Minggu ketiga:
"Lambat giler ko siapkan album aku. Penat aku tunggu" -Nada meninggi
"Kan kita dah deal 6 minggu"

Minggu keempat:
"Ko takyah la buat album aku tu, aku suruh orang lain je lah!. Ada kawan pun susah!"
"speechless........."

Memang setiap kali deal, tak kira kawan ataupun bukan, aku memang akan inform dan ada dalam aggreement, tempoh siap album adalah ENAM MINGGU. Pls, this is not 'cap ayam' or shoot n print album! I gave u my best price, aku tak ambil untung pun, but pls treat me as a friend after i treat u like a KING.

This is the difference between my clients and my friends (some of) after the wedding day and album delivery:

Clients :
"Owh, fantastic! saya tak perasan pun bila awak shoot gambar ni, but it was really2 fantastic. Thanx u very much. I like ur job." - Rusdi & Ruqayyah (KL)

"Lukes, kami sangat2 puas hati dengan hasil kerja hang. Memang marvelous. Kawan-kawan pun cakap camtu. Kami akan recommend kan untuk kawan-kawan lain (then I deal with 4 clients from this couple)" - Azizi & Hanim (Bagan Serai)

"Luqman, Assad said u work is awesome. I tunjuk kat officemates pun semua minta contact number u. Tq very much. I really love it" - Intan & Assad (Ipoh)


Friends (some of):
Me: "salam, honeymoon lagi ke? hehe..camne, album dah sampai?"
Friend: "dah, baru je, minggu lepas" (Then senyap)


Just remember satu wedding kawan, dengan harga yang diminta hanya harga kos sahaja. Aku terpaksa drive lebih 300km pegi and balik another 300km. Lepas shoot terus drive balik dengan keadaan yg sgt2 letih selepas shoot lebih dari 8jam. Sesampai di rumah je terus demam. The next day I text them to say "congrat for ur wedding" because i care of them. On the night he only replied, "tq, sori bz tadi, kami tengah honeymoon, bila gambar siap?".

Now, aku teringat satu ungkapan:

"What is friend for?"

yes rite, kawan memang untuk disusahkan, tapi bukan untuk dihisap darah sekali..ye!! Wedding photography bukan semudah yang orang lihat dengan mata kasar, klik klik je then siap kerja. Its very-very exhousting. Lebih dari 5kg equipment disandang sepanjang hari, perah idea for the best angle, berlari ke depan belakang kiri n kanan untuk dapatkan moment, then stay alert for more than 8hours. Balik kena buat editing, perah otak lagi buat album layout design, stay-up malam, and kena follow-up dengan supplier. Jika untuk kawan-kawan, adakah ini berbaloi sekadar untuk mendapat ucapan "Ada kawan pun susah!" dari seorang kawan? pls, think what u get and what u give (is it fair?)...