Tuesday, August 4, 2009

SIMPLE SET-UP FOR A "NOT BAD" RESULT

Bagi saya, saya akan berikan yang terbaik samada sesi ketika majlis atau sesi outdoor, tapi saya boleh katakan sesi outdoor adalah kekuatan saya. Berikut adalah cara saya mengnedalikan sesi outdoor dan set-up simple lighting untuk menghasilkan efek yang "not bad" ketika sesi outdoor (keadaan hampir senja ketika sesi hampir berakhir).

Memberi instruction kepada pasangan pengantin (photo by badrulhisyam, http://bederul.fotopages.com)


Simple lighting (photo by badrulhisyam, http://bederul.fotopages.com)


Hasil daripada simple lighting...




Contoh di atas hanyalah satu daripada teknik yang saya gunakan, pastinya lebih banyak lagi variasi gambar yang saya akan hasilkan bergantung kepada kehendak klien dan keadaan cuaca (available light, cloud, skyblue & etc.)

Bagi klien-klien saya, saya selalu 'approach' untuk memilih dan menyertakan sesi penggambaran luar pintu (outdoor) walaupun ada sesetengah yang lebih selesa dengan hanya penggambaran majlis sahaja. Kenapa sesi outdoor? Banyak alasan kenapa diadakan sesi luar pintu, contohnya:

1) Suatu hari, anda dan pasangan anda keluar "dating" selepas kahwin. Kemudian lalu di tempat penggambaran outdoor tersebut. Isteri anda mungkin berkata :"abang, ingat tak petang tu kita shooting di sini dengan photographer tu, ramai orang datang tengok, rasa macam artis pun ada".

2) 60% daripada gambar yang cantik terhasil daripada sesi luar pintu, natural lighting atau dengan laighting tambahan yang menghasilkan efek yang lebih cantik berbanding penggambaran indoor.

3) Variasi gambar dalam album perkahwinan anda, dan mungkin kawan-kawan anda akan berkata: "Oh, cantiknya tempat ni, macam dalam filem pun ada".

4) Dengan hanya simple setting, anda mampu mendapat gambar yang cantik dan memorable untuk diframekan dan menjadi hiasan dinding rumah anda.

5) Sesi outdoor lebih memberikan anda 'privasi' dan konsentrasi untuk anda dan pasangan berbanding ketika majlis yang crowded (dan mungkin menyesakkan).

Dan bermacam alsan lain (termasuk mengelak daripada kena basuh periuk & kuali selepas majlis). Dan yang lebih penting, anda akan simpan kenangan romantik ketika sesi ini sampai bila-bila, dan hanya sesi ini yang akan menyebabkan anda merasakan bahawa, anda adalah "hero & heroin".

Cheers...:D

Luqmanaziz
12.01 a.m

FOR THE WEDDING PHOTO COLLECTION AND NEW PRODUCT & SERVICE OFFERS, PLS VISIT MY FOTOPAGES ONLINE GALLERY AT http://luqmanaziz.fotopages.com.

Sunday, August 2, 2009

BELI JAGUNG REBUS, MINTA FREE GIFT JAGUNG BAKAR

Seorang penjual jagung rebus, namanya Norman, memang tekun menjual. Sejak sehari ke hari perniagaan jagung rebus Norman mula dikenali ramai, sedap, lazat dan mula mendapat tempat di hati peminat jagung rebus. Suatu hari, datang towkay dengan kereta Honda Accordnya (yang dibeli terpakai dan murah selepas tuan kereta sebelumnya tak tahan dengan karenah towkay ini yang terlalu calculative), turun dari kereta, berkaca mata hitam dan terus ke gerai Norman.

Towkay : Anak saya nak minta belikan jagung rebus, kamu jual jagunf rebus ke?
Norman : Ya encik, kat papan tanda tu pun saya dah tulis "penjual jagung rebus".

Towkay : Boleh saya tau harganya?
Norman : boleh...harganya Rm'x' secawan.

Towkay : Ala..bagi la murah sikit. Rebus ala-ala kampung pun takpe.
Norman : Baik lah encik, memandangkan encik kali pertama datang tambahan pula dah takde penjual jagung rebus lain yang buka masa ni, saya bagi harga rendah sedikit, asalkan modal saya pulang.

Maka Norman mula merebus jagung dan membungkuskan untuk towkay tadi. Setelah diberi diskaun, malah towkay tadi nak secawan lagi percuma. Norman yang tidak berkira demi menjaga hati pelanggan pun berikan free gift secawan jagung rebus lagi. Towkay balik ke rumah dan selang beberapa minit kemudian towkay menelefon Norman, penjual jagung rebus.

Towkay : Saya dah buka bungkusan ni, tapi saya rasa saya tak puas hati dengan jagung yang kamu jual.
Norman : Kenapa encik, ada apa yang tak kena?

Towkay : Saya dapati dalam bungkusan ni semuanya jagung rebus, tiada satu pun jagung bakar. Sepatutnya kamu bubuhlah jagung bakar sekali dalam bungkusan ni. Ini tidak, asyik jagung rebus je. kamu ni macam tak pandai berniaga jagung je.
Norman : Eh enciik, saya kan meniaga jagung rebus, memanglah saya kena bagi jagung rebus kat encik, bukan jagung bakar.

Towkay : Ok camnilah, oleh sebab kamu tak bagi saya jagung bakar, kamu dah salah dan esok saya datang lagi, saya nak lagi dua cawan jagung rebus percuma.
Norman : hah???

tutt..tut...

Pun begitu, Norman tetap menjual jagung rebusnya seperti biasa, Norman berpegang kepada ungkapan "customer always right".

Sekian.

p/s: kisah ini memang benar terjadi kepada Norman.

Teaser, Effa & Rahim location shoot, Tanjung Piandang.


Luqmanaziz
4.42 a.m

FOR THE WEDDING PHOTO COLLECTION AND NEW PRODUCT & SERVICE OFFERS, PLS VISIT MY FOTOPAGES ONLINE GALLERY AT http://luqmanaziz.fotopages.com.

Monday, July 20, 2009

TEASER...& LITTLE UPDATE ON MY FOTOPAGES

FOR THE WEDDING PHOTO COLLECTION AND NEW PRODUCT & SERVICE OFFERS, PLS VISIT MY FOTOPAGES ONLINE GALLERY AT http://luqmanaziz.fotopages.com.

Little teaser for the recent job held in Kamunting, perak. The easiest job for this month, no need to travelling, just a mile from my house.





Luqmanaziz
4.54 pm

Monday, July 6, 2009

ENDURANCE




Tidak pernah saya terfikirkan sebelum ini saya akan "berlari ke utara dan selatan" setiap minggu. Tidak pernah langsung saya terfikir hujung minggu ni saya akan berada di Terengganu, kemudian hujung minggu depan ke Melaka, seterusnya ke Perlis, Johor, Pahang (and wherever). Tapi photography telah membawa saya ke tempat-tempat ini hampir setiap minggu. Bila saya cakap minggu ni saya akan ke Kuantan, orang akan kata, "Seronoknya kerja kau, jalan-jalan". Memang menyeronokkan tapi sangat-sangat meletihkan. Sebab itu saya lebih suka gelar job "wedding endurance". Sesetengah tempat ini, saya cuma ambil masa tidur untuk berehat, selebihnya saya bersama pengantin yang mengambil khidmat saya, no coffee time, no honeymoon, no jalan-jalan (tapi last weekend saya sempat juga meratah sup gearbox Melaka yang kaw!).

Selain kreativiti, sense, art of seeing etc., wedding photographer perlukan stamina, stay-alert, dan sabar. Itu yang saya rasakan ciri penting untuk seorang photographer. Saya kagum bila seorang rakan pgotographer travelling sehingga ke Bukit Tinggi, Pahang (dari Taiping) semata-mata untuk sesi outdoor bersama pengantin. Sebagai orang baru (3 tahun dalam wedding photography), 3 tahun ini banyak memberikan saya pengalaman tentang survival, competency, dan etika dalam kedua-dua photography dan business. 3 tahun ini saya berpegang pada kata-kata dari William Shakesphere,

"Three sentences for getting success:
1) Know more than other
2) Work more than other
3) Expect less than other".

Seorang kawan pernah berkata, "kau ni takde life la, hari kerja kau kerja, malam buat kerja, weekend pun kau kerja. Tak bosan ke?". Jadi soalan saya kemudiannya, "apa yang kau maksudkan dengan 'life'? Weekend duduk rumah n tidur sepanjang hari? or ke cinema tengok trnaformers?, or lepak kedai mamak pagi petang malam? then balik rumah sambung tidur? Bangun esok pagi untuk kerja".

Bagi saya ini adalah 'life'. Secara personal, saya tidak selesa untuk duduk diam di rumah tanpa input atau melibatkan diri dengan dunia luar. Photography banyak melibatkan saya dengan masyarakat, orang mula kenal saya sebagai 'tukang tangkap gambar', label yang mungkin saya agak janggal untuk terima (lebih senang dengan panggilan jurugambar), dan itu lebih baik dari bertemankan bantal sepanjang hari, atau berhibur dengan fantasi transformers. Sedikit nasihat untuk photographer yang lebih baru daripada saya, jangan takut untuk melabur dan travel untuk photography, ia berbaloi dan suatu masa nanti pasti ia sangat-sangat berguna.


p/s: Sudah 3 tahun saya tidak ungkapkan perkataan 'bosan' dalam life saya.

Luqmanaziz
4.29 a.m.

Wednesday, June 17, 2009

TEACH & LEARN

CIKGU GAMBAR HOBI


Sejak akhir-akhir ini semakin ramai yang datang ke rumah untuk menuntut ilmu photography. Kelas tidak formal ini adalah untuk kawan-kawan yang berminat. Yang menarik, kesemua yang datang adalah kawan-kawan yang jauh lebih tua daripada saya (ada yang 40++), tiada sorang pun yang sebaya saya. Saya puji semangat kawan-kawan ni, sehinggakan sanggup datang dari jauh lebih 30km. Diantara kawan-kawan ini ada yang dah lebih mahir daripada saya (sebab rajin belajar). Walaupun belajar photography hanya untuk hobi, saya kagum dengan keghairahan dorang terhadap photography. Hasilnya, saya terpaksa 'delay'kan kerja saya beberapa jam, ha ha ha. It's ok sebab saya suka sharing knowledge. Cuma pesan saya, photography juga ada etika. Jaga etika, then u'll be a great photography hobbyist if not a great photographer.


SALLY & SAIL



Last week saya ambil kesempatan untuk menyampaikan album majlis perkahwinan Sally & Sail, memandangkan dorang berdua ada trip ke Taiping. Majlis dorang berlangsung di Karak, Pahang dan sesi penggambaran luar pintu berlangsung di Bukit Tinggi, Pahang. Sayang sekali sebab kami cuma sempat meluangkan 30minit untuk penggambaran luar tersebut atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Walaupun begitu, saya berpuas hati dengan hasil yang saya perolehi. Dan lebih dari itu, bila Sally & Sail teruja dengan hasil tersebut. Kepuasan seorang photographer adalah bila mana pelanggan gembira dan menghargai hasil yang kita berikan. :)

Luqmanaziz
2.07 a.m

Thursday, May 28, 2009

TODAY'S PHOTO - Paddy Field

Paddy field



Caption: A paddy field beside the small road to Ban Pecah, tanjung Piandang, Perak. This shot taken from moving car at passenger side.

Exif: Aperture Priority, 1/500s, f5.6, Exposure bias -1EV, ISO400, WB Cloudy at 18mm focal length.

Monday, May 25, 2009

B'DAY BOY?

CIK NASYA BUAT SURPRISE



Saya tengah bermimpi bila tiba-tiba telefon berbunyi.
"Hi..keluar jap boleh?"
"keluar ke mana?"
"depan rumah"
"Ha!!!?"
Ada apa pula Cik Nasha ni datang malam-malam ni? Saya jeling pada jam telefon, jam 10.07pm. Suspen juga. Bila sampai depan rumah, Cik Nasha dengan senyum comelnya datang, buka pintu kereta sebelah kiri dan bagi bungkusan, sambil ucapkan "HAPPY BIRTHDAY!!!"



Haa??? MasyaAllah, saya sendiri lupa hari ini hari jadi saya. Terkejut juga. Macam kucing kebasahan, muka baru bangun tidur dan otak separuh mamai, saya terima bungkusan dari Cik Nasha. Aduhh..malunya...hahahaha...

Bungkusan yang Cik Nasha beri berisi kek harijadi yang comel. TQ Cik Nasha yang baik hati. U're sweet. Hehehe.



FLASHBACK

Uhm...setahun lagi. Usia semakin meningkat. Apa yang telah saya capai selama 26tahun ini? Saya tidak mengatakan tidak banyak, tapi masih banyak lagi yang masih belum tercapai dan saya perlu capai. ketika kecil bila ditanya oleh cikgu tentang cita-cita saya, saya jawab "cita-cita saya ingin menjadi peguam". Kenapa peguam? Sebab saya ingin membela diri saya yang ketika itu selalu menjadi mangsa buli abang-abang dan kakak, hehehe. Perkara yang saya betul pun tetap salah. hahaha...biasalah anak bongsu (sebelum adik saya lahir). Disebabkan saya cuma boleh berlawan cakap, saya menjadi lebih tertumpu dan terlatih untuk memikirkan hujah lojik ketika berhadapan dengan abang-abang dan kakak saya. Setelah 26tahun, cita-cita saya telah berarah ke bidang lain, Engineering. Alhamdulillah, mama sempat melihat saya berjaya dibidang ini, walaupun ia hanyalah cuma satu permulaan.

Saya teringat kembali janji pada arwah mama. Yang pertama, saya akan menjaga satu-satunya adik saya, Dayang. Alhamdulillah, saya masih mampu untuk menjaganya dari segi nasihat, makan pakai, pelajaran (salah satu kursus yang mahal di Malaysia tanpa ada bantuan ptptn). Cuma disebabkan faktor geografi, saya jarang menjenguknya tapi saya yakin dia pandai menjaga dirinya (dia sedang membaca entry ini). Yang kedua, semaklum orang tua-tua, nak menimang cucu. Ini sahaja yang arwah mama tidak sempat sehingga dia menghembuskan nafas terakhir. Saya pernah janjikan bila dah 28 barulah saya akan memikirkan soal ini, tapi rasanya belum sampai seru lagi. Al-Fatihah untuk arwah mama yang telah melahirkan saya, pengorbanannya tidak terhingga dan tidak pernah terfikirkan.

Luqmanaziz
3.11 a.m.

Sunday, May 24, 2009

SEHINGGA OGOS 2009!!!



Sekembali dari Cameron Highland, saya keluar menguruskan raw material *special gift* untuk pelanggan yang saya hargai. Special gift ini hanyalah nilai tambahan (value added) selain daripada produk asas yang ditawarkan. Ini bermakna tiada charge tambahan terhadap gift tersebut.

Walaubagaimanapun, atas sebab raw material limitation, special gift ini hanya terhad untuk pelanggan yang membuat tempahan sehingga bulan Ogos 2009 sahaja. Tempahan yang dibuat selepas Ogos 2009 tidak layak untuk mendapatkannya. Pelanggan boleh membuat tempahan untuk majlis sehingga Dec 2009, dengan syarat tempahan dibuat sebelum atau pada ogos 2009.

What inside? Sweet items specially designed individually for every customers. Yang pasti, ia bernilai tidak kurang dari RM100++.

*untuk pelanggan bulan May, Jun dan Julai, juga akan mendapat special gift ini (walaupun ianya tidak termasuk dalam agreement). Ia adalah value added untuk anda sebagai tanda penghargaan daripada saya!

Luqmanaziz
1.45 a.m

TODAY'S PHOTO - Sweet Flower

Sweet Flower


Caption: Sweet table flower at SM heritage restaurant, Taiping Sentral. I spend a time for a tea with Cikiah at this restaurant, last April.

Exif:
Aperture priority, -0.3 EV, 1/50s, f2.8, ISO400, WB Cloudy, focal length 80mm.

Luqmanaziz
12.33 a.m

Thursday, May 21, 2009

TODAY'S PHOTO - Fisher's sillhuette

Fisher's sillhuette


Caption: The hobbyist fisher fishing during golden hour at Teluk Nipah, Pangkor Island. Shoot the moment during my vacation, last October.

Exif: Manual Exposure, 1/60s, f7.1, ISO400, focal length 155mm.

Luqmanaziz
2.08 a.m

Wednesday, May 20, 2009

DEMOCRACY VS ISHIKAWA BONE




Saya biasanya tidak ambil pot langsung bab-bab politik tanahair sebab saya bukan politician. Nak dikatakan saya sebahagian daripada system demokrasi negara? Jauh sekali sebab sudah hampir 27 tahun saya tidak mengundi, agak lama jugak tidak mengundi. Tapi bila bahang politik yang semakin menggila, dan hangat diperkatakan umum lebih-lebih lagi isunya di Perak, saya tidak dapat lari lagi dari mendengar bahasa-bahasa politik ini secara live. Secara tidak langsung saya mula memahami situasi politik semasa dan setempat.


Sejak akhir-akhir ini, saya mula membaca tentang politik sebab saya ingin mencari fakta yang sebenar. Bukan tidak percaya pada kata-kata yang secara live keluar dari mulut rakan-rakan, tapi adalah lebih bagus kalau saya sendiri mencari faktanya. Apa yang hebat sangat tentang politik? Memang hebat! Sungguh! Ia sungguh memberi kesan kepada rakyat yang menjadi tunjang demokrasi. Secara jujur, saya tidak berpihak kepada mana-mana parti, samada yang memerintah atau yang membangkang. Cuma saya berfikir, kenapalah parti-parti ini sering bercakaran?


Untuk mencari fakta, saya kurang yakin jika fakta tersebut didapati hanya melalui bacaan, media, apatah lagi melalui laman blog siber semata-mata. Saya lebih yakin jika saya sendiri berdepan dengan penggiat-penggiat parti masing-masing. Tapi untuk mendekati apatah lagi berdepan dengan penggiat-penggiat ini bukannya macam beli mee maggi. Jadi, yang termampu saya lakukan selain mencari fakta-fakta dari internet, media dan buah mulut, dan saya lebih suka memerhatikan dasar-dasar setiap parti.


Dulu seorang rakan saya, yang juga seorang blogger yang mengarah kepada politik (unpublishednotes.blogspot.com) pernah mengajak saya untuk menulis tentang situasi politik semasa, tapi maaf, saya tidak petah berbahasa politik, lagi pula saya belum layak menjadi sumber fakta politik. Namun sekarang politik betul-betul memberi kesan kepada saya. Sejak saya mula membaca tentang politik, saya telah habiskan banyak masa dengan membaca segala jenis pautan tentang politik, samada dari pihak pemerintah atau sebaliknya. Kesannya, saya kekurangan masa untuk kerja saya. INI MEMANG BETUL-BETUL KACAU! Taubat, politik memang memberi kesan kepada saya.


Pening kepala sebab engineering rules telah berubah kepada political rules. Cuba bayangkan anda ingin menentukan Process Capability, Cp, dengan merujuk kepada buku perlembagaan atau undang-undang tubuh. Tak pening?


Luqmanaziz

1.20 a.m

Monday, May 18, 2009

SKETSA HUJUNG MINGGU

Jika ada kelapangan, aku jarang duduk di rumah, melainkan kalau ada kerja-kerja photographY yang perlu disiapkan. Jadi, minggu lepas, ada kawan-kawan ajak memancing. Memandangkan kerja-kerja photography tidak banyak, aku menurut. Lokasinya, Tanjung Piandang, atau lebih tepat, Ban Pecah.





Tempat ni cantik, cuma bila sampai tempat tu, hari dah gelap. Cantik apa gelap-gelap? Yang ada cuma restoran-restoran makanan laut, yang kata seorang kawan bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Kami berlima singgah lah mengisi perut sebelum bermain-main kail yang panjang lebih sejengkal. Yang hebatnya restoran-restoran ini pun ada karaokenya sendiri (dah semacam jadi trend di sini). Bingit lah telinga mendengar lagu-lagu irama dangdut kegemaran tuan-tuan kedai ini. Ah, lantaklah, peduli hapa, dorang suka dangdut, takkan nak marah. (Sebenarnya soalnya bukan dangdut, soalnya melalak tengah-tengah malam buta).



Malam tu hujan rintik-rintik, kalau tidur pun kompem tak sedar dunia, yelah layan kail pun, ikan gelama sahaja yang naik, baik tdur. Kira-kira jam 5a.m aku tertidur, itupun selepas bertarung dengan nyamuk-nyamuk yang 'afala ya'lamu' banyaknya. Bangun pagi tu matahari dah naik.

Kamera? Ahaha. Celik mata sahaja benda pertama yang aku sentuh selain air liur ialah kamera. Aku bangkit, bak penglima bukit gantang dengan kerisnya, aku dengan kameraku, menggosok-gosok mata mana la tahu ada subjek-subjek yang menarik. Malang sungguh, aku terlepas moment. Haiiyaa. Aku lihat sahabat-sahabat jahiliah yang lain tengah khusyuk dengan batang kail, sungguh tabah. Lalu dihujung jalan aku ternampak segerombolan lembu, subjek yang bagus.



Aku kendekati lembu-lembu tersebut, ah sungguh comel sekali. Ingin sahaja aku peluk cium, tapi memandangkan ia lembu, aku patahkan hasrat murniku. Pun begitu, lembu-lembu ini sungguh menarik perhatianku, dan juga perhatian abang saher, salah seorang jemaah yang datang mengail. Lama kelamaan aku jatuh cinta pada lembu-lembu ini, abang saher pun begitu, malah dia kelihatan lebih dari aku.




Kami mula mengusap-usap lembut lembu-lembu tersebut. Alahai, kiut yang teramat. Abang saher mula membuat aksi yang kurang sopan dengan memberikan lembu tersebut sekuntum bunga yang cantik. Ah, sudah, apa pulak maksudnya terhadap makhluk tuhan tersebut. Mungkin dia dan lembu tersebut ada perasaan yang sukar untuk dijelaskan dengan kata-kata, maka bunglah sebagai tandanya. Ya, tanpa sedar aku pun sama, mula terasa sayang kepada lembu-lembu tersebut.






Lembu yang awal-awal tadinya nampak macam takut-takut, kini selesa dan bahagia bersama kami. Setelah kami bersama menempuhi pelbagai onak duti selama beberapa minit, maka mungkin tibalah waktu lembu-lembu ini balik ke kandang. Ingin dihalang tetapi tiada terdaya. Apakandaya, mungkin akan bertemu dilain hari, getus hatiku. Dengan sopan, lembu-lembu tersebut meninggalkan kami. Dan tanpa disangka-sangka, suatu tindakan yang mengecewakan dilakukan oleh lembu tersebut. Setelah kasih sayang dan pengorbanan yang kami beri, dibalas dengan seketul bom yang amatlah dasyat dan masih panas. Argghh....kenapa sanggup hatinya melakukan sebegini rupa? Dasar lembu tidak mengenang budi, tiada perasaan! Penuh kepura-puraan! Lembu tetap lembu!












Sebenarnya kisah di atas lebih daripada kisah lembu semata-mata. Namun kadangkala pada aku, manusia dan lembu sama sahaja. Malah ada manusia yang lebih tidak berperasaan berbanding lembu. Anda lembu? atau sapi?

Sunday, May 10, 2009

SELAMAT HARI IBU



"Selamat hari ibu"- kata keramat sepanjang hayat.




Dari sejak kecil aku memang paling rapat dengan ibu, paling nakal dan paling banyak karenah. Kemana saja ibu pergi, aku akan turut memandangkan aku yang paling kecil ketika itu. Nah, bila ikut bukan percuma, nak itu nak ini. Aku teringat bila aku ternampak seorang budak kecil (sepupu) dengan permainan kereta kontrol (ketika itu pakai wayar lagi, saiz kereta pula lebih besar), aku mahukan benda yang sama. Mana mungkin boleh, kereta mainan itu saja pun sudah beratus harganya, sedangkan ibu, barang-barang niaganya di pasar pun tak sebanyak harga mainan tersebut. Hati seorang budak kecil, mana boleh bawa berbincang. Ibu terpaksa balik awal dari kebiasaan sebab aku asyik merengek. Dua hari kemudian ibu yang baru balik dari pasar, membawa kereta mainan yang sama besar, cuma bukan kereta kontrol. Aku gembira bukan main.




Bila aku masuk sekolah, ibu sangat bangga sebab aku sudah boleh membaca sebelum cikgu mengajarkan ABC. Aku ke sekolah dengan kasut getah sedangkan kawan-kawan lain ber"pallas". Aku mintak dengan ibu. Ketika itu ibu pujuk, "kasut ini kan lebih bagus, cepat kering dan tahan lama". Aku akur. 3 bulan kemudian aku mendapat pallas ku selepas dapat tempat pertama peperiksaan penggal 1.




Begitu juga bila aku sudah hampir dewasa. Bila aku dapat ke Universiti. Bila ibu mula bersusah paya mendapatkan wang perbelanjaan ke Universiti (dulu tiada wang pendahuluan ptptn). Ibu ke hulu ke hilir mencari wang. Aku mula tawar hati ketika itu namun ibu tetap mendorong. Pesan ibu yang paling aku ingat "kita orang susah, hanya ilmu dan amal sahaja yang menjaga kamu nanti bila ibu tiada".





Pengorbanan ibu (setiap ibu) adalah tidak terlafaz dan ternilai, jauh sekali terbayar. Ingatlah dan hargailah setiap pengorbanan mereka. Setiap hari adalah hari ibu untukku walaupun kini ibu sudah tiada...


Alfatihah untuk Allayarhamah Dayang Isah Binti Dato' Mohammad, ibu saya.


Luqmanaziz

11.45pm

Thursday, May 7, 2009

One Fine Day With Cik Nasha

Cik Nasha yang comel dan baik hati menemankan saya berjogging. Ah? Jogging? kah kah. Jarang-jarang sekali saya melafazkan perkataan tersebut. Tapi bila bebanan kerja yang semakin bertambah menghimpit kepala otak saya, aktiviti seperti jogging, memancing, bermain gasing, mandi hujan atau melastik burung boleh mengurangkan stress. memandangkan faktor usia maka aktiviti seperti melastik burung tersebut agak tidak sesuai bagi saya, dan berjogging adalah yang terbaik saya fikirkan memandangkan saya tiada punya rod kail.

























Jadi cik Nasha yang baik hati menemani saya. Bila dia tanya "Eh, jogging pun bawak kamera?", saya sengih sahaja. Mana ada orang jogging dengan kamera. haha. Tapi kecintaan tak mengira tempat, persekitaran dan batas waktu. Ah, biar, sekurang-kurangnya kalau letih berlari, boleh duduk tangkap gambar semut.




























Dan akibat kecekalan saya membawa kamera, maka kami berjaya jogging kurang dari 200meter. Yang selebihnya berjalan, berborak, mengusik dan tangkap gambar. Hahaha. Btw, cik Nasha memang baik hati, cun selalu dan kemerahan bila diusik.



Argh...times-up. Now 4am and tomorrow a few projects has to be carried-out. OMG.


Luqmanaziz
4.04am

Sunday, April 19, 2009

Kembali Meng-update

Salam...
Al-Fatihah untuk ibu saya yang tercinta. Lama juga saya tak mengunjungi blog saya sendiri. Selepas kembali dari Sabah, banyak perkara yang saya perlu selesaikan. Dan dari itu saya cuma sempat membaca blog orang lain, blog saya sendiri saya tinggal-tinggalkan. "Sayang anak tangan-tangankan, sayang blog tinggal-tinggalkan".









Gambar perkahwinan untuk bulan April ni agak kurang sedikit, jadi sempatlah saya berehat dan kembali aktif bersama kawan-kawan jurugambar lain keluar berkongsi pendapat. Tambahan pula banyak acara yang berlangsung di sekitar Taiping sejak bulan lepas, maka sempatlah juga menjadi un-official photographer (pilihanraya kecil P.059). Pun begitu, malam tetap saya habiskan dengan photoshop dengan beberapa album yang perlu disiapkan (sekarang ni pun tengah berphotoshop). Seterusnya saya akan lebih kerap bersama dengan blog yang lama saya tinggalkan ini, rindu. Hehe.



Thanx to Cik Nasha yang menaja makan malam saya malam ini dengan hidangan ayam masak lada hitam (resipi internet) dan sayur kacang + udangnya. Sedeeeppp gitu. Terima kasih jugak sebab susah-susah hantar ke rumah saya :D. Budi cik amat besar maknanya pada hamba.

Luqmanaziz
12.12am.

Sunday, February 22, 2009

A DAY WITH "JOE BUSSINK"

For wedding photographers around the world, who dont know Joe Buissink is? He's one of the most well-known wedding photographer and top 10 the best wedding photographer in the world. Thanx God, finally I have a chance to meet him, further more shoot with him. WOWWW!!!
I planned a location shoot with my client, held at Padang Kota Lama, Penang. Since Joe Buissink in Penang during that time, then I called him to come with me. Yes he came. Enjoy the photos below:


Joe Bussink shooted the bride n groom, in front of me





























He's with a glass now?






























OMG, he's not Joe Buissink la...Sekali sudah silap, but he's talented to be Joe Buissink, by his style and his creativity. The difference in only Joe Buissink is very talkative during shooting while this guy is silent. Now I called him Joe Senyap (insted of Joe Buissink/ joe Bising). You can check out Joe Senyap's blog at http://azmeanaziz.wordpress.com (also known as silent photographer blog).






























One of funny thing during the shooting, Joe Senyap and me using telephoto lens, so the bride and groom are far away from us, then a man who passed in front of them surprised.

























So, here are some of the photo on that day. Enjoy it ;)





























Luqmanaziz
7.25pm