Saturday, October 30, 2010

HARI PERTAMA



Hari ini saya bermula dengan tugasan pertama selepas berpindah dari Taiping. Saya menganggap ini adalah permulaan yang baik bagi saya memandangkan saya agak baru dalam bidang ini. Tiba-tiba saya teringat cerita daripada kawan saya, Azmean tentang "otai" dalam bidang fotografi. Perlukah ada otai dan perlukah menganggap diri sebagai otai? Saya suka memerhatikan gelagat dan sikap orang. Daripada pemerhatian walaupun sekejap, sedikit sebanyak kita boleh menilai kematangan orang tersebut, dan tujuan saya bukanlah untuk membandingkan dengan orang lain, tapi sekadar untuk dijadikan panduan dan mencermin diri, sebab ada orang lain yang akan memerhatikan kita. Pendapat saya, ada dua kategori manusia dalam bidang ini yangm menganggap diri sebagai otai:

1) Orang baru seperti saya:
Sesetengah orang akan terlalu excited pada peringkat permulaan dalam bidang fotografi, sehinggakan tidak sabar-sabar untuk mendapatkan foto yang terbaik. Maka setiap ceruk ruang yang ada akan dicerap. Suatu yang sangat bagus pada pendapat saya. Namun, yang kurang bagus adalah apabila dia lupa untuk melihat bahawa fotografi adalah bidang yang tersangat luas, dan banyak lagi yang dia perlu ketahui. Oleh kerana lebih gemar mencipta gambar daripada mengkaji, maka sesetengah gambar tersebut sangat tidak berkualiti. Maaf, saya juga kadang-kadang begitu, tapi saya tidak akan menganggap hasil saya itu terbaik berbanding dengan orang lain. Sesetengah orang baru menganggap hasil karya mereka adalah terbaik kerana mereka tidak melihat pada hasil karya orang yang lebih berpengalaman. Jadi mereka beranggapan bahawa hasil karya mereka patut diberi pujian dan lama-kelamaan lahir lah sifat angkuh. Pernahkan anda terjumpa seseorang yang mahu hasil karyanya diberi komen, tapi bila kita berikan komen, komen kita dianggap tidak betul? Ini adalah permulaan sikap angkuh, sikap yang hanya mahukan pujian melambung dan sebarang kritikan adalah tidak benar. Ini adalah sikap otai.


2) Orang lama dalam bidang fotografi:
Juga, orang lama mempunyai sikap angkuh yang tersendiri. Bukan semuanya, ada segelintir yang mahu diberi penghormatan atas dasar beliau lebih lama dalam bidang ini (seperti pepatah melayu, lebih dahulu makan garam). Orang-orang ini tidak senang melihat 'budak-budak' baru bermain kamera tanpa namanya dikaitkan lebih-lebih lagi bila beliau dekat dengan budak-budak baru ini. Maka mula lah melenting bila beliau tidak dikenali oleh budak-budak baru ini.
Pada saya melenting untuk apa? Fotografi adalah bidang universal, setiap manusia ada hak sendiri untuk bermain dengan kamera dan belajar tentang fotografi tanpa perlu mengenali orang lama. Mengenali orang lama adalah berbeza dengan mengenali ilmu fotografi. Yang perlu dikenali dan diberi penghormatan adalah orang yang berpengetahuan. Bagaimana mengetahui bahawa orang tersebut berpengatahuan? Lihat pada hasil karyanya. Orang lama tidak semestinya menghasilkan karya yang berkualiti. Jadi perlukah orang lama ini memaksa budak baru jika hasil karyanya tidak seberapa? Maaf, saya tidak bermaksud untuk menujukan pada individu secara spesifik, ini hanyalah penilaian dan pendapat saya, ia mungkin tidak benar dan mungkin juga benar. Azmean pernah beritahu saya "respect ni tak boleh dipaksa-paksa" dan saya akan ingat ayat ini. Jika anda ingin dihormati, tunjukkan contoh terbaik pada budak baru seperti saya, dan berkarya lah dengan penuh kematangan.

Di awal entri ini, saya tidak bermaksud untuk menulis perkara ini, tapi hari ini saya dengan tidak sengaja telah berdepan dengan orang lama seperti di atas, dan itulah yang saya alami, dia seolah-olah memaksa saya untuk menyanjungnya walaupun kami tidak pernah kenal antara satu sama lain sebelum ini.

P/S: Dulu saya juga adalah OTAI. O-rang TAI-ping.

Luqmanaziz
10.06pm

Friday, October 29, 2010

SELAMAT TINGGAL




Saya dengan rasminya mengucapkan Selamat Tinggal kepada Taiping yang saya rasa adalah tempat yang paling hebat yang pernah saya duduki. Saya mula menjejak kaki ke Taiping pada awal 2006 apabila mendapat kerja pertama saya selepas graduasi. Hampir 5 tahun di sana, saya merasakan tidak ada tempat lain secantik, seunik dan seindah Taiping. Mungkin ada seseorang yang perasan kata-kata yang saya selalu ucapkan, "setiap kali melalui taman tasik Taiping, setiap kali itu juga saya katakan ia taman tasik terindah pernah saya kunjungi". Pun begitu, saya tetap akan kunjungi Taiping memandangkan banyak tugasan yang belum selesai di sana. Tapi secara beransur-ansur, hidup baru saya akan bermula di tempat lain. Terima kasih Taiping, jika anda bertanya tentang sahabat, cinta, keazaman, setiakawan, hormat-menghormati, kejujuran, dan keindahan, saya akan katakan "itulah Taiping".

Luqmanaziz
10.32pm

Wednesday, October 27, 2010

PORTRAIT

Saturday, July 24, 2010

BLOGGING MODE



Kembali ke mood berblog setelah tidak berdaya menahan rasa untuk berblog. Perancangan untuk beralih kepada blog dot com terpaksa ditangguh....

Luqmanaziz
5.30 a.m

Sunday, January 24, 2010

COMPETETIVE MARKET?



Selepas agak lama, baru hari ini saya menghadiri majlis perkahwinan sebagai tetamu. Majlis perkahwinan anak salah seorang jiran saya, Cik Nan Satay. Meriah walaupun cuaca hujan renyai. Macam biasa, selain pengantin, yang menjadi tarikan pada saya adalah jurugambar majlis tersebut. Saya memang kenal jurugambar ini, seorang veteran sejak zaman kamera filem berusia 50's, dan saya agak dah lebih daripada 30tahun dalam bidang fotografi, satu jangkamasa yang terlalu lama, dan beliau juga kenal saya.

Sempat lah juga saya bersembang dengan beliau. Dari segi pasaran, harga servis, hasil, dan teknik fotografi. Perkara pertama yang saya kesan adalah, beliau menyalahkan Part-time Photographer dan menganggap golongan ini telah menjatuhkan pasaran dan harga servis jurugambar perkahwinan. Sigh....Saya tidak berkata banyak tentang hal tersebut dan membiarkan beliau dengan persepsinya.

Benarkah Part-time Photographer menjatuhkan pasaran dan harga Wedding Photography? Jika anda tanyakan pada saya, saya akan jawab "TIDAK!!!". MARI KITA LIHAT BAGAIMANA PASARAN DAN HARGA JATUH.

1) Kebergantungan kepada butik pengantin
Saya pernah menjadi jurugambar untuk beberapa butik pengantin di sekitar Taiping ketika saya baru bermula dengan dunia wedding photography. Saya cuma menerima bayaran 70% daripada harga sebenar yang ditetapkan, iaitu tidak lebih daripada RM600. Kemudian selepas beberapa bulan, saya tinggalkan butik-butik tersebut dengan sopan, kerana saya merasakan tidak berbaloi dengan hasil yang saya berikan. Point yang ingin saya sampaikan adalah, sesetengah butik perkahwinan menghadkan harga untuk wedding photography tidak kira siapa anda, hasil anda, atau meskipun anda adalah photographer yang dikenali atau baru berjinak-jinak dalam dunia fotografi. Jadi, apa kaitan butik-butik ini dengan part-time photographer yang kebanyakkannya tidak bergantung kepada butik? Kenapa kita masih belum mampu mencipta pasaran sendiri selepas berpuluh tahun dalam bidang ini? Pun begitu bukan semua butik akan seperti ini, ada sesetengah butik yang "up-to-date" dan memberikan harga yang munasabah (ex. Akma, Takteh, Shazles etc.)


2) Peningkatan kendiri dan up-to-date
Jangkamasa kita menceburi satu-satu bidang bukanlah kayu pengukur yang tepat tentang hasil yang kita berikan. Apa yang lebih penting adalah kesungguhan untuk menaiktaraf hasil yang kita perolehi berdasarkan pengalaman dan R&D. Daripada pengamatan saya, kebanyakkan jurugambar tidak memanfaatkan teknologi yg sangat pesat berkembang dalam bidang ini. Sebagai contoh, kenapa masih ada jurugambar yg shoot & print, sedangkan sudah banyak software yang boleh menambahbaik kualiti gambar. Minded yang "cukuplah" tidak akan membawa anda kemana-mana. Kenapa part-time photographer ada masa untuk R&D sedangkan full-timer tidak? Hasil anda menggambarkan harga servis anda dan harga servis anda bergantung kepada hasil yang anda berikan. Saya percaya, pelanggan sekarang sudah sangat bijak untuk memilih yang terbaik, dan mereka tahu untuk memilih yang terbaik.


3) Kreativiti
Fotografi adalah bidang yang memerlukan kreativiti yang tinggi. Bukan sekadar hasil akhir, juga kreativiti dalam pemasaran. Saya optimis pasaran fotografi masih luas dan tidak akan tepu dengan kehadiran ramai wedding photography yang baru asalkan kita kreatif dalam memasarkan servis kita. Kunci utama pemasaran yang efektif adalah kreativiti. Jangan sekadar berpuas hati dengan pasaran yang diambil daripada butik sahaja, sudah banyak medium pemasaran lain yang pasarannya tidak terhad. Samada keutamaan anda adalah kualiti ataupun kuantiti, terpulang kepada anda untuk menentukannya.


4) Etika dan profesionalisma
Ini yang selalu saya perhatikan menjadi kelemahan jurugambar. Bila saya melihat brother jurugambar menjerit kepada tetamu yang menghalang sudut penglihatannya, saya dapat rasakan setiap tetamu yang berada di situ tidak berasa selesa. Cara anda melayan pelanggan anda menggambarkan profesinalisma anda. Perlu saya ingatkan, hubungan anda dengan pelanggan tidak akan berakhir setakat majlis tersebut. Jika anda menunjukkan profesionalsma yang tinggi, saya yakin pelanggan anda akan menjadi ejen pemasaran yang sangat berkesan. Tidak akan timbul soal kekurangan pasaran sebab daripada satu pelanggan akan datang dua atau tiga pelanggan lain daripadanya sekiranya anda bersikap profesional terhadap mereka. Fikirkan, adakah pelanggan anda akan membuat 'endorsement' kepada anda jika anda terlalu kasar kepada mereka atau berpenampilan "terlalu santai" dalam majlis mereka??


5) Perosak pasaran sebenar
Mungkin part ini saya sedikit menyentuh soal kaum. Bukan bermakna saya racist, tapi itulah hakikatnya. Adakah anda pernah dengar servis jurugambar perkahwinan kaum lain serendah RM150/ roll? Roll?? Saya rasa kaum lain dah lupakan perkataan "roll" dalam bidang wedding photography. Tapi mengapa bila majlis perkahwinan melayu masih ada yang meletakkan harga serendah ini? Sebabnya adalah mindset melayu telah di"set"kan sekian lama dengan harga murah, dan kualiti yang rendah. Sesetengah kedai gambar dan studio perkahwinan meletakkan harga serendah RM250 untuk servis mereka termasuk album perkahwinan melayu tapi tidak untuk perkahwinan kaum lain. Nampak macam kita beruntung sebab mendapat harga murah, tapi sebaliknya hanyalah sekadar merosakkan pasaran. Apa yang kita dapat dengan harga serendah RM350?? Kenapa kaum lain tidak kurang daripada RM2K? Bezanya adalah kualiti, dan kita telah sekian lama disetkan dengan kualiti rendah. Jadi perlukah kita sebagai photographer mengambil pasaran dariada kedai gambar & studio ini? Kita sepatutnya sudah mampu untuk mencipta pasaran sendiri tanpa bergantung kepada kaum lain.


Terlalu banyak faktor yang boleh merosakkan pasaran wedding photography melayu, dan jangan sesekali salahkan jurugambar part-time. Jika mereka mampu memberikan hasil yang terbaik, mengapa anda sebagai full-timer tidak?? Sekali lagi saya ingatkan, kunci utama adalah diri anda sendiri.


Luqmanaziz
10.07 p.m

Tuesday, January 19, 2010

AWAY TO K.L



Langkah pertama telah sempurna apabila saya menerima sijil daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia, SSM petang tadi. Semangat semakin berkobar-kobar. Satu ungkapan yang sering bermain dalam fikiran saya buat ketika ini, "Kegagalan terbesar adalah kegagalan untuk memberi peluang pada diri sendiri untuk mencuba".......


Kurang daripada 4 jam dari sekarang, saya akan bertolak ke K.L atas urusan kerja. Satu lagi komitmen yang perlu saya penuhi...

Luqmanaziz
3.39 a.m

Sunday, January 17, 2010

WORKING AS NORMAL...AGAIN!




Kurang dari lima minit dari sekarang saya akan bergerak untuk ke tempat kerja. Uhm, masih bekerja seperti biasa, komitmen, punctuality, thanks for all those discipline training. See what next...;)

Luqmanaziz
7.55 a.m

Saturday, January 16, 2010

STRANGE MIND OF MINE...




Hi guys...dah agak lama saya biarkan blog ini sepi. Tiada alasan lain melainkan jadual kerja yang ketat da tanggungjawab terhadap kerja yang semakin besar. Thus, idea untuk berblog sangat terhad. Banyak perkara yang berlaku terhadap kerja saya kebelakangan ini yang menyebabkan komitmen saya terhadap kerja terpaksa ditingkatkan. Tapi, saya merasakan ada perkara yang lebih besar akan berlaku terhadap kerjaya saya dalam sedikit masa lagi....maaf kerana terpaksa membiarkan ayat ini tergantung...

Well, sejak kebelakangan ini saya sering membuat perbandingan. Ramai kawan-kawan saya yang berpendidikan tinggi, berkerja di firma-firma yang kukuh, mempunyai kebolehan dan kemahiran dengan kerja mereka, dan boleh saya katakan full-package. Dan saya juga ada ramai kawan yang berpendidikan rendah (maaf), berkerja sendiri, dan hanya berkebolehan dalam bidang yang terhad. Dua karakter yang sering saya perhatikan.

Kemudian saya bendingkan dengan cara hidup dan ekonomi mereka. Secara kasar dan bukan mendalam. Saya selalu bercakap dengan seorang kawan berusia lewat 40-an dan mugnkin patut saya panggil uncle.Berkerja sebagai pengurus, dan sudah berkerja lebih dari 20 tahun di firma tersebut. Namun, pada pandangan kasar saya ia tak ubah seperti orang lain, selalu mengeluh dengan masalah ekonomi, budget yang ketat, dan masa yang sangat terhad.

Dan dua hari lepas saya terserempak dengan seorang kawan berusia pertengahan 30-an. Berkerja sendiri, berniaga dalam bidang yang dia minat, hanya lepasan SPM. Tidak seperti kawan yang pertama tadi, dengan kawan yang ini lebih banyak bersembang mengenai strategi menambahkan pendapatan (daripada sembang tentang budget ketat, masalah kewangan). Dan yang saya lebih teruja bila dia bangkitkan hasrat untuk melaburkan duit untuk perniagaan lain pula, dan jumlahnya cukuplah sekadar saya ungkapkan dengan 6 angka, bukan jumlah yang kecil.

Pengajaran dari pengamatan saya, kerja yang bagus, pendidikan yang tinggi, dan title yang 'gempak' tidak akan menjamin ekonomi yang lebih selesa. Maka saya kemudian saya teringat wise words, "Kegagalan terbesar dalam hidup adalah kegagalan untuk mencuba". Mungkin ramai yang akan kurang faham dengan artikel ini, tapi ia mungkin sangat bermakna bagi sesetengah pembaca......

See what happen next... :)

Luqmanaziz
4.04 a.m.

Tuesday, August 4, 2009

SIMPLE SET-UP FOR A "NOT BAD" RESULT

Bagi saya, saya akan berikan yang terbaik samada sesi ketika majlis atau sesi outdoor, tapi saya boleh katakan sesi outdoor adalah kekuatan saya. Berikut adalah cara saya mengnedalikan sesi outdoor dan set-up simple lighting untuk menghasilkan efek yang "not bad" ketika sesi outdoor (keadaan hampir senja ketika sesi hampir berakhir).

Memberi instruction kepada pasangan pengantin (photo by badrulhisyam, http://bederul.fotopages.com)


Simple lighting (photo by badrulhisyam, http://bederul.fotopages.com)


Hasil daripada simple lighting...




Contoh di atas hanyalah satu daripada teknik yang saya gunakan, pastinya lebih banyak lagi variasi gambar yang saya akan hasilkan bergantung kepada kehendak klien dan keadaan cuaca (available light, cloud, skyblue & etc.)

Bagi klien-klien saya, saya selalu 'approach' untuk memilih dan menyertakan sesi penggambaran luar pintu (outdoor) walaupun ada sesetengah yang lebih selesa dengan hanya penggambaran majlis sahaja. Kenapa sesi outdoor? Banyak alasan kenapa diadakan sesi luar pintu, contohnya:

1) Suatu hari, anda dan pasangan anda keluar "dating" selepas kahwin. Kemudian lalu di tempat penggambaran outdoor tersebut. Isteri anda mungkin berkata :"abang, ingat tak petang tu kita shooting di sini dengan photographer tu, ramai orang datang tengok, rasa macam artis pun ada".

2) 60% daripada gambar yang cantik terhasil daripada sesi luar pintu, natural lighting atau dengan laighting tambahan yang menghasilkan efek yang lebih cantik berbanding penggambaran indoor.

3) Variasi gambar dalam album perkahwinan anda, dan mungkin kawan-kawan anda akan berkata: "Oh, cantiknya tempat ni, macam dalam filem pun ada".

4) Dengan hanya simple setting, anda mampu mendapat gambar yang cantik dan memorable untuk diframekan dan menjadi hiasan dinding rumah anda.

5) Sesi outdoor lebih memberikan anda 'privasi' dan konsentrasi untuk anda dan pasangan berbanding ketika majlis yang crowded (dan mungkin menyesakkan).

Dan bermacam alsan lain (termasuk mengelak daripada kena basuh periuk & kuali selepas majlis). Dan yang lebih penting, anda akan simpan kenangan romantik ketika sesi ini sampai bila-bila, dan hanya sesi ini yang akan menyebabkan anda merasakan bahawa, anda adalah "hero & heroin".

Cheers...:D

Luqmanaziz
12.01 a.m

FOR THE WEDDING PHOTO COLLECTION AND NEW PRODUCT & SERVICE OFFERS, PLS VISIT MY FOTOPAGES ONLINE GALLERY AT http://luqmanaziz.fotopages.com.

Sunday, August 2, 2009

BELI JAGUNG REBUS, MINTA FREE GIFT JAGUNG BAKAR

Seorang penjual jagung rebus, namanya Norman, memang tekun menjual. Sejak sehari ke hari perniagaan jagung rebus Norman mula dikenali ramai, sedap, lazat dan mula mendapat tempat di hati peminat jagung rebus. Suatu hari, datang towkay dengan kereta Honda Accordnya (yang dibeli terpakai dan murah selepas tuan kereta sebelumnya tak tahan dengan karenah towkay ini yang terlalu calculative), turun dari kereta, berkaca mata hitam dan terus ke gerai Norman.

Towkay : Anak saya nak minta belikan jagung rebus, kamu jual jagunf rebus ke?
Norman : Ya encik, kat papan tanda tu pun saya dah tulis "penjual jagung rebus".

Towkay : Boleh saya tau harganya?
Norman : boleh...harganya Rm'x' secawan.

Towkay : Ala..bagi la murah sikit. Rebus ala-ala kampung pun takpe.
Norman : Baik lah encik, memandangkan encik kali pertama datang tambahan pula dah takde penjual jagung rebus lain yang buka masa ni, saya bagi harga rendah sedikit, asalkan modal saya pulang.

Maka Norman mula merebus jagung dan membungkuskan untuk towkay tadi. Setelah diberi diskaun, malah towkay tadi nak secawan lagi percuma. Norman yang tidak berkira demi menjaga hati pelanggan pun berikan free gift secawan jagung rebus lagi. Towkay balik ke rumah dan selang beberapa minit kemudian towkay menelefon Norman, penjual jagung rebus.

Towkay : Saya dah buka bungkusan ni, tapi saya rasa saya tak puas hati dengan jagung yang kamu jual.
Norman : Kenapa encik, ada apa yang tak kena?

Towkay : Saya dapati dalam bungkusan ni semuanya jagung rebus, tiada satu pun jagung bakar. Sepatutnya kamu bubuhlah jagung bakar sekali dalam bungkusan ni. Ini tidak, asyik jagung rebus je. kamu ni macam tak pandai berniaga jagung je.
Norman : Eh enciik, saya kan meniaga jagung rebus, memanglah saya kena bagi jagung rebus kat encik, bukan jagung bakar.

Towkay : Ok camnilah, oleh sebab kamu tak bagi saya jagung bakar, kamu dah salah dan esok saya datang lagi, saya nak lagi dua cawan jagung rebus percuma.
Norman : hah???

tutt..tut...

Pun begitu, Norman tetap menjual jagung rebusnya seperti biasa, Norman berpegang kepada ungkapan "customer always right".

Sekian.

p/s: kisah ini memang benar terjadi kepada Norman.

Teaser, Effa & Rahim location shoot, Tanjung Piandang.


Luqmanaziz
4.42 a.m

FOR THE WEDDING PHOTO COLLECTION AND NEW PRODUCT & SERVICE OFFERS, PLS VISIT MY FOTOPAGES ONLINE GALLERY AT http://luqmanaziz.fotopages.com.